Historik
Det nya med detta koncept var att ansvaret för åhörarnas möjlighet att tillgodogöra sig kunskapen lades på mig som lärare och föreläsare, och inte främst på lyssnarens förmåga och uppmärksamhet. Metoden vara att försöka engagera alla olika sinnen i inlärningen, och dessutom göra det på ett sätt som var roligt och intressant.
Grundidén som då föddes var att utifrån skolans läroplan presentera en del av Bibelns alla olika berättelser. Att ge barnen en möjlighet att förstå den bok som inte bara ligger till grund för kristendomen, utan också för det judiska folket och Islam. Som sådan har den ju också blivit den värdegrund som präglat större delen av vår värld. Upplägget fick inte vara evangeliserande, utan skulle presentera Bibelns innehåll på ett så objektivt och sakligt sätt som möjligt.
Med hjälp av olika människor i bekantskapskretsen började så Bibeläventyret att växa fram. Materialet tillverkades i vår källare, på second hand i Götene, hemma hos sömmerskan Ulla och inte minst i datorn hos vår tecknare Anders Parsmo. Resultatet blev en 4,5 timmes lång dramatiserad berättelse, med 17 st färgglada bilder och 56 st rörelser och nyckelord som det sammanhållande kittet.
På hösten 1999 samlades några handplockade barn- och ungdomsledare för en tre dagar lång introduktionskurs för Bibeläventyret Gamla Testamentet. Det kom att bli tre mycket intensiva men roliga dagar. Innan vi tog farväl bestämde vi träff 6 månader senare, och då skulle vi alla ha provat konceptet i några olika klasser. Det var med en stor nervositet som jag både åkte till kursen och återvände hem. Hur skulle det tas emot av elever och lärare?
Så möttes vi åter igen i Mullsjö folkhögskola. Förväntningarna var höga men nervositeten kanske ännu större. Hur hade det tagits emot? Var vi välkomna på skolan, eller hade eleverna gjort tummen ner?
Bibeläventyret fick MVG!
-” Eleverna älskar det! Lärarna tycker att det är bland det bästa det sett, och själva tycker vi att det har varit fantastiskt roligt!!” Vi hade lyckats, så långt!
Under de kommande åren har vi sedan hållit en mängd olika kurser runt om i vårt land. Ungefär 1600 äventyrare har utbildats i Sverige, och några kurser har hållits i Danmark och i de svensktalande delarna av Finland. Från att startat från noll 1999 har Bibeläventyret växt till att nu genomföras i ca 1500 klasser per år.
Sedan starten har det genomförts ca 22 000 bibeläventyr på Sveriges skolor.
Genom våra kontakter med alla fantastiska lärare, skolverk och utbildningsdepartement har vi försökt att anpassa vårt koncept för att mer och mer tillgodose alla parters olika önskemål.
Att arbeta på skolan kräver ett stort ansvar gentemot barnen, lärarna och de förväntningar som finns på svensk skola vad gäller saklighet och objektivitet. Genom 1000-tals utvärderingar och ett pågående samtal med berörda parter tror jag att vi har lyckats, än så länge.
Förhoppningsvis har våra kurser också fått vara med och än mer skickliggöra lärare och församlingsarbetare som lägger mycket tid och engagemang i skola och församling. Vi tror att ett gott samarbete mellan skola, församlingar och föreningar, kan vara ett gott bidrag till att skapa en bättre och mer omsorgsfull skola för våra barn. Kanske skulle Bibeläventyret följas av ”Koranäventyret” eller ”Humanismens resa genom historien”. Med all säkerhet skulle det i alla fall skapa en större förståelse för varandra bland barn och vuxna.
/Jonas Magnusson, Bibeläventyrets upphovsman.